Ruční výroba čerstvého nerafinovaného bambuckého másla, francouzsky karité
Je třeba uvést, že každá oblast má svůj trochu odlišný recept na zpracování bambuckých ořechů a výrobu bambuckého másla a tak se mohou postupy v jednotlivých oblastech od sebe mírně odlišovat.
Výroba Lulalu čerstvého nerafinovaného bambuckého másla je složitý proces ruční výroby, jehož tajemství se dědí z generace na generaci a jehož zvládnutí vyžaduje čas a zručnost.
Vše začíná sběrem bambuckých ořechů karité, strom se stále kontroluje, spadané ořechy je třeba co nejdříve sebrat
Změklé, nebo jinak poškozené plody se musí vyhodit, pokud by se použily, máslo by nemělo prémiovou kvalitu
Kvalitní bambucké ořechy se odnesou do vesnice, kde je ženy ihned zpracují
Namočí se do horké vody a nechají asi 20 minut louhovat, nesmí se vařit
Poté se suší rozprostřené na slunci, k louskání jsou připraveny, když uvnitř začnou rachtat
Bambucké ořechy se dále louskají, po jednom se ručně třídí a suší, černé, nebo jinak poškozené plody se dají stranou, využijí se při výrobě másla nižší kvality pro výrobu některých mýdel a svíček
Ořechy se ve velkých kamenných hmoždířích nahrubo drtí dřevěnými tlouky
Vylouskané a nadrcené bambucké ořechy se ve velké pánvi na otevřeném ohni opraží, ženy je pozorně poslouchají J, dokud nezačnou praskat, trvá to chviličku, pokud by se ořechy přepražily, bambucké máslo by mělo tmavou barvu a spálené aroma
Opražené ořechy se dále se různými způsoby rozemílají na jemnou pastu a to buď za pomoci většího mlýnku, nebo jen ručně se na velkém kameni drtí kamenem, nebo se roztlučou ve velkém hmoždíři
Vzniklá pasta se následně smísí s vodou, vzniklá hmota se dlouho hněte, dokud se neuvolní tuková složka, Lulalu organické bambucké máslo,
Takto získané bambucké máslo se v teple rozpustí a přefiltruje přes látku, v nádobě se dále jemně míchá, dokud nezíská vláčnou máslovou konzistenci
LULALU ČERSTVÉ NERAFINOVANÉ BAMBUCKÉ MÁSLO JE HOTOVO! LULALU SE STARÁ O TO, ABY SE K VÁM TAKTO VYROBENÉ BAMBUCKÉ MÁSLO DOSTALO CO NEJDŘÍVE.
Organické bambucké máslo se vyrábí pouze z divoce rostoucích stromů Máslovníku afrického, Vitellaria paradoxa, francouzky Karité a jsou zdrojem obživy zejména žen, které bambucké máslo sami celý život používají jako ochranu před sluncem a větrem, pečují jím o celé tělo, vlasy a pleť, také jejich pokožka je nádherně hladká, bez vrásek, nohy a ruce bez ztvrdlé a zhrublé kůže a vlasy mají lesklé, pevné a zdravé. Bambucké máslo používají běžně do vaření, je plné živin a dodává jídlům zvláštní, exotickou chuť.
Jak poznáte skutečně kvalitní, surové máslo prémiové kvality?
První co Vás upoutá je vizuání dojem
BARVA: čerstvé nerafinované bambucké máslo má přirozenou barvu ve škále od přirozeně žluté do béžové tzv. slonová kost, ne bílé, zašedlé, či jiné nepřirozené barevné tóny
KONZISTENCE: na pohled poddajná, rukou tvarovatelná vosková konzistence,(při pokojové teplotě) ne tvrdé vysušené, jakoby umělé(samozřejmě v chladu je ztvrdlé, při pokojové teplotě změkne a zvláční, rozdíl poznáte)
Dále Vás zaujme
STRUKTURA: po rozetření a ohřátí mezi prsty vzniká krémovitá konzistence k rozetření, rychle se vstřebává
VŮNĚ: zcela přírodní, bez jakýchkoliv chemických tónů, žádné houbové tóny, které jsou známkou chemických zásahů, ne s tóny spáleniny
V prémiovém bambuckém másle cítíte zemitou vůni s tóny čerstvých ořechů,
KVALITA: Kvalitu bambuckého másla poznáte nejvíce podle toho, jak na něj Vaše pokožka reaguje. Opravdu surové, nerafinované a vysoce kvalitní bambucké máslo bude mít téměř okamžitý uklidňující, ochranný a protizánětlivý účinek na pokožku. Pokud se vám nepodaří zaznamenat některou z těchto výhod bambuckého másla, pak je pravděpodobné, že není vysoké kvality. I když každá je pleť je jiná, všechny typy pleti mohou mít prospěch z pravidelného používání vysoce kvalitního surového afrického bambuckého másla. Již po prvním použití, např. na pleť obličeje na noc, ráno uvidíte krásně hebkou pokožku.