Tento rustikální mazanec pečeme prakticky při všech příležitostech, nejen na Velikonoce, nebo Vánoce, je rychlý a bájeně chutná. Je to takový náš ,,sladký chléb". Postup je stejný jako u všech kynutých těst, připravíme si kvásek, rozpustíme máslo, smícháme žloutky s cukrem, mouky smícháme s rozinkami, mandlemi a přidáme vzešlý kvásek, žloutky s cukrem, rozpuštěné máslo, mléko s trochou pomerančové šťávy, špetku muškátového oříšku a soli a vypracujeme vláčný ale pevný bochánek, který necháme hodinu v teple kynout. Tohle těsto zvládne připravit bez problémů i začátečník v pečení. Takže potřebujeme:
500gr. polohrubé moouky
300 gr. hladké mouky
200gr. špaldové mouky /nemusí být, můžete dát jen hladkou/
200gr. másla
150 gr. třtinového cukru / máte -li raději sladší, dejte 200gr.
6 žloutků
2 kostky droždí
velká hrst namočených rozinek
hrst nasekaných mandlí
muškátový oříšek
pomerančová kůra a šťáva
400 ml mléka
špetka soli
Výsledkem je krásně vláčný a nadýchaný mazanec jako mráček, užijte si ho bez výčitek!
VESELÉ VELIKONOCE PŘEJE LULALU !