Ráno na Den dětí 1.6.2019 jsme se rozhodli místo ranních pohádek s dětmi vyrazit za vesnici, mezi pole a louky.Samozřejmě jsme se jako vždy vybavili kleštěmi, lopatkou a dalšími věcmi nezbytnými pro sběr bylin a plodů v přírodě.
Slunce začalo velmi rychle pálit, tak jsem byla ráda, že jsem já i děti chráněni Slunečním Lulalu bambuckým máslem s karotenovým olejem De Soleil. Je to nejlepší přírodní ochrana před sluncem, vznikem pigmentových skvrn a spálenin. Neobsahuje škodlivé chemické filtry. V Létě patří mezi nejprodávanější tělová bambucká másla. Ani jsme to nečekali a narazili jsme na mezi na spoustu lebedy růžové, což je vlastně planý špenát. Natrhali jsme si trochu a vzali jednu sazenici pro pěstování na zahradě.
Lebeda se dá používat jak do salátů, pomazánek, tak i klasicky upravená jako špenát listový, sekaný, nebo rozmixovaný, každý dle vlastní chuti. Výborně se hodí k masu, nebo do polévek. Stačí jn trocha soli, pepře, olivového oleje a máte super zdravou a chutnou přílohu.
Lebeda obsahuje vysoký obsah kyseliny listové se její konzumace hodí pro těhotné, nebo ženy plánující miminko, lidi s onemocněním ledvin, díky obsahu vápníku pozitivně ovlivňuje růst kostí a zubů, její účinky proto ocení děti i vegetariáni. Díky dalším obsaženým látkám (saponiny, bílkoviny, vitamíny C, B1, B2, B3, E a hořčík, fosfor, železo) pomáhá rozpouštět hlen na plicích a mírnit projevy kašle, akné a ekzémů. Prostě šíleně zdravá planná rostlina.
Náš nález samozřejmě nekompromisně rozhodl také o dnešním Lulalu obědě na Den dětí.
Zde je RECEPT pro inspiraci, ženy ve věku 40+, jako je třeba Lulalu, by měli tento pokrm konzumovat častěji, chrání před osteoporózou, hormonálními změnami, udržuje štíhlost. Pro svůj obsah vitamínů je vhodný také pro děti, jako zdravá potravina.
0,50 kg sojových bobů, raději v biokvalitě uvaříme NESOLENÉ!,SOLÍME AŽ NAKONEC, JINAK BY LUŠTĚNINY NEZMĚKLY, společně s bobkovým listem a novým kořením ve dvojnásobném množství vody.
Cibulku osmahneme na olivovém oleji, přidáme nasekanou lebedu, česnek, trochu nastrouhaného zázvoru, mletý koriandr, sůl, pepř.
Dusíme do změknutí. Až budou sojové boby měkké, přidáme lebedovou/ špenátovou směs, nasekanou čerstvou petržel, čerstvý kotriandr a čerstvý libeček, pokud máme.
Nakonec zahustíme creme fraiche 38% tuku, nebo tučnou zakysanou smetanou a dosolíme.
Tuku se nebojíme, vše co jsme dali do polévky obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, které musí tělo správně zpracovat, aby pro nás byli prospěšné. A navíc tato polévka báječně chutná zjemněná právě zakysanou smetanou.
Sojové boby se dají zaměnit za bílé fazole. Lebeda za špenát. Luštěniny namáčíme přes noc.
Dobrou chuť, hodně zdraví a krásný Den dětí přeje
PS: opalujte se zdravě, vynechte pobyt na sluníčku v poledne, důvěřujte přírodě.
Krásné léto.