Nejenom na Å tÄ›drý den. I na Nový rok se jí napÅ™Ã­Ä svÄ›tem různá jídla, která jsou tradiÄní pokrmy na pÅ™ivítání Nového roku. A abychom získali trochu inspirace nebo se seznámili s jinými kulturami, pojÄme se podívat, co se jí na nový rok napÅ™Ã­Ä svÄ›tem!

Jižní Amerika

V Jižní Americe se konzumuje pokrm, který se nazývá Hoppin‘ John. Tento pokrm se skládá z hrášku, Äernookého hrášku, vepÅ™ového masa, rýže a zeleninou. ÄŒasto se pÅ™idá i kukuÅ™iÄný chleba. Tento pokrm prý v novém roce pÅ™ináší peníze a Å¡tÄ›stí.

hroznové víno

Španělsko

Ve Španělsku je zvykem na Nový rok sníst 12 hroznů. První hrozen se sní úderem půlnoci a za každé zazvonění hodin další jeden hrozen.  Tento zvyk se ale rozšiřuje i do více zemí, v poněkud upravené podobě. Pokud je dívka svobodná a chce to změnit, má si vlézt o půlnoci pod stůl a ujídat hroznové víno.

Rakousko

Co je tradicí u naÅ¡ich sousedů? Marzipanschwein. Jsou to prasátka vypracována z marcipánu, které se pokládají na stůl a konzumují. TradiÄnÄ› se jí jak na Silvestr, tak na Nový rok.

Japonsko

A co Japonsko? V Japonsku je tradicí jíst soba nudle, které se vyrábÄ›jí z pohanky. NÄ›kdy se doplňují i o vývar a zeleninu. K tomu se podávají také tradiÄní rýžové koláÄky.

ÄoÄka

Itálie

StejnÄ› jako u nás je tradicí jíst ÄoÄku, stejnÄ› tak je to tradicí i v Itálii. V Itálii se na Nový rok servírují pokrmy z ÄoÄky a klobásy, která se krájí na tenké plátky. TradiÄním dezertem, který se podává, jsou AndÄ›lská křísla. Jedná se o peÄivo, které je smažené a obalené v mouÄkovém cukru. TÄ›sto se tvaruje do tenkých, pokroucených stužek, které pÅ™ipomínají andÄ›lská křídla.

 

Česká republika

A co se tedy jí v naÅ¡ich konÄinách? V České republice se na Nový rok podává obvykle pokrm z vepÅ™ového masa a ÄoÄky, tÅ™eba ÄoÄková polévka. ÄŒoÄka by mÄ›la totiž strávníkům do Nového roku pÅ™inést Å¡tÄ›stí, a zejména bohatství.